Voorkeurshouding, wat is het en hoe verminder ik dit?

Een voorkeurshouding bij baby’s komt vaak voor. Eén op de vijf baby’s heeft een voorkeurshouding ontwikkelt!

Wat is een voorkeurshouding
Een voorkeurshouding ontstaat als een baby te lang en te vaak in één en dezelfde houding ligt. Er kan dan een afplatting van de schedel ontstaan. Het hoofdje van een baby is zo zacht en teer. Daarmee is het snel vervormbaar, helemaal wanneer de baby lang op één plek ligt. Het is dus heel belangrijk om de houding van jouw baby vaak af te wisselen. Zo voorkom je dat je baby een plat achterhoofd (brachycefalie) of plat zijhoofd (plagiocefalie) krijgt.

Voorkeurhouding verminderen
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een voorkeurshouding te verminderen.

Slapen
Gaat je baby slapen, zorg er dan voor dat hij of zij afwisselend naar links en recht ligt. Een goede hulp om te weten naar welke kant ze voor het laatst hebben gelegen is een knuffeltje aan de kant te plaatsen waar het hoofdje naar toe ligt. Zorg wel dat je baby hier niet bij kan.

Spelen
Spelen met je baby helpt. Door te spelen met jouw kindje kun je ze naar links en naar rechts laten kijken. Als je baby nog heel klein is zijn je handen vaak genoeg, als ze wat groter worden is speelgoed met geluid erg leuk.

Buik
Leg je baby zoveel mogelijk om zijn of haar buik. Ben je klaar met de verschoning, laat je baby dan even sporten op zijn buik. Het is vaak een hele kunst voor ze om het hoofdje omhoog te houden. Door dit vaak te stimuleren kunnen ze ze het steeds langer volhouden.

Voeding
Geeft je zelf borstvoeding dan zal je merken dat het wisselen van houding en kant vanzelf gaat, want beide borsten moeten leeg gedronken worden. Geef je een flesje, zorg er dan voor dat je baby afwisselend links en recht voeding krijgt.

Maxi-Cosi
De Maxi-Cosi, wat is dat ding toch een uitkomst. Je legt je baby erin en heb er geen omkijken meer naar. Daar gaat het vaak mis, want je baby mag maximaal twee u in de Maxi-Cosi liggen. Het is heel makkelijk om tegenwoordig de Maxi-Cosi als een verlengde wieg of wandelwagen te gebruiken. Door je baby lang en vaak in een Maxi-Cosi te laten liggen ontwikkelen deze als snel een voorkeurshouding.

Vakantie
Ga je op vakantie, zorg er dan voor dat jouw baby om de twee uur uit de Maxi-Cosi wordt gehaald en even vrij kan bewegen bijvoorbeeld op het speelkleed of in een campingbedje. Je gaat op visite en onderweg naar de visite toe is je baby in slaap gevallen in de Maxi-Cosi. Houd er dan rekening mee dat ook hier de twee uur geld die staat voor het maximale tijdsduur.

© 2012 - 2021 Pretty presents | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel